Zgodba na spektru: Tjaša Slevec – strokovna delavka

Moje ime je Tjaša Slevec in sem mladinska delavka v Centru za mlade Domžale. Center za mlade Domžale (CZM) in Društvo ASPI ne povezuje samo lokacija, saj smo skorajda sosedje, temveč tudi delo z mladimi. Naše sodelovanje poteka že od odprtja dnevnega centra, Center ASPI, v Domžalah.

V letu 2018 smo v mednarodnem projektu Vrnimo se k naravi, ki je potekal v okviru Evropske prostovoljske službe, pomagali pri ureditvi sedmih vrtov v Domžalah. Eden izmed njih je bil vrt Društva ASPI in bilo je ravno v času odprtja centra. V letu 2019 pa smo poglobili naše sodelovanje s prvim skupnim mednarodnim projektom.

V CZM smo prepoznali potrebo po dodatnem znanju in pridobivanju izkušenj pri delu z mladimi s SAM, saj se tekom naših aktivnosti in delavnic srečujemo z mladimi z različnimi potrebami, tudi z osebami s SAM. To je bila izhodiščna ideja za pripravo mednarodnega treninga mladinskih delavcev Podpora mladim z avtizmom v mladinskem delu, ki je potekal avgusta 2019. Sodelovalo je 12 udeležencev iz Slovenije, Grčije, Španije in Estonije. Pri vsebinski pripravi smo sodelovali z Društvom ASPI, iz katerega sta v projektu kot trenerki sodelovali Teja in Tina, ki sta udeležencem predali strokovno znanje s področja avtizma in metode za delo z mladimi s SAM. Skupaj smo izvedli uspešen projekt, katerega je nacionalna agencija MOVIT, ki je pristojna za izvajanje programa Erasmus+ in ESE v Sloveniji, tudi prepoznala kot primer dobre prakse.

Na treningu je bil velik poudarek na izkustvenem učenju. Udeleženci so spoznali različne metode, ki jih lahko uporabijo pri delu z mladimi ter pripravili delavnice za uporabnike društva ASPI. Ravno osebna izkušnja in stik z osebo s SAM, je ključna za razumevanje različnosti in zakaj so v določenih primerih potrebne prilagoditve. Tudi sami udeleženci so izpostavili delo z mladimi kot pomemben element treninga. Soočanje z različnostjo in posebnimi vedenji oseb s SAM, nam odpira prostor za soočanje z lastnimi in družbenimi predsodki ter stereotipi. To je priložnost za razumevanje lastnih odzivov, za razumevanje in sprejemanje različnosti ter osebno rast. Pri tem ima velik pomen tudi usmeritev, podpora ali mentorstvo s strani izkušenih oseb, saj lahko nove in neznane situacije povzročajo odpore.

V letu 2020/2021 nadaljujemo z našim mednarodnim sodelovanjem, saj skupaj pripravljamo nov projekt v katerem se bomo osredotočili na senzorne ovire. Področje SAM ni samo eno področje, temveč gre za raznolik spekter znotraj katerega lahko izpostavimo različne teme. To je tudi izhodišče za naš nadaljevalni projekt, saj je poleg izkušenj pomembno tudi pridobivanje novih znanj in kompetenc z različnih področij. Znanje, ki ga pridobimo pri delu z osebami s SAM lahko uporabimo v različnih situacijah, tudi v situacijah, ki niso vezane samo na področje avtizma. Pomembno je, da v prvi vrsti vidimo osebo ter da ostajamo odprti, radovedni ter pripravljeni na nove izkušnje in učenje.

Soočanje z različnostjo in posebnimi vedenji oseb s SAM, nam odpira prostor za soočanje z lastnimi in družbenimi predsodki ter stereotipi. To je priložnost za razumevanje lastnih odzivov, za razumevanje in sprejemanje različnosti ter osebno rast. Pri tem ima velik pomen tudi usmeritev, podpora ali mentorstvo s strani izkušenih oseb, saj lahko nove in neznane situacije povzročajo odpore.

Morda vas zanima tudi:

Premiera filma Šepet metulja

Premiera filma Šepet metulja

Dolgo smo ga pričakovali in sedaj je tukaj - film Šepet metulja v katerem so v odjavni špici nastopili tudi naši člani Društva ASPI. Nekatere člane pa je ujela tudi novinarka s portala...

Izlet v Koper s društvom Izjemen.si

Izlet v Koper s društvom Izjemen.si

V sodelovanju z Društvom Izjemen.si smo se 14. 10. 2023 odpravili na izlet z vlakom v Koper kot:REHABILITACIJSKI IZLET S SOCIALNO DELAVNICO NEVRORAZLIČNIH OSEB. Glavni organizator in...

Ničesar ne zamudi

Prijava na E-novice

Da ne zamudiš česa pomembnega, se prijavi na naše E-novice. Obljubimo, da ti s prijavo na naše e-novice ne bomo zasmetili mail-boxa. V e-novicah boš prejemal aktualne informacije o naših aktivnostih in dogodkih, predvsem tistih, ki so brezplačne. Torej, le tisto, kar želite vedeti.

SEDEŽ DRUŠTVA ASPI:

Trg Osvobodilne fronte 10, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

drustvo.aspi@gmail.com

Telefon:

051 668 356

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest

Share This