Za osebe s SAM

Prostovoljna osebna asistenca

Prostovoljna osebna asistenca

Osebe s SAM (spektroavtistično motnjo) in njihove družine so v družbi zelo ranljiva skupina, potrebujejo podporo na področju krepitve duševnega zdravja, tako pri varovanju duševnega zdravja kot pri rehabilitaciji in pri vključevanju v okolje. Uspešno vključevanje v socialno okolje lahko definitivno zmanjša socialno izoliranost in pozitivno vpliva na duševno zdravje oseb s SAM in njihovih družinskih članov. Pri vsem tem lahko pomaga prostovoljni osebni asistent.

Prostovoljna osebna asistenta je del programa Nič več SAM – celostni program pomoči družinam z avtizmom, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Za osebe s SAM

Mrežo asistentov organiziramo za polnoletne osebe s SAM. Izjemoma so lahko vključeni tudi mladostniki od 15 let dalje pod pogojem, da je v spremljanje vključena tudi njegova družina.

Prijave za pridobitev osebnega asistenta bodo ponovno možne v letu 2021.

Za prostovoljce

Si želiš postati prostovoljni osebni asistent osebi s SAM? Za nudenje osebne asistence se je potrebno udeležiti usposabljanja, kjer udeleženci spoznajo značilnosti SAM. Poudarek je na področjih, kjer osebe s SAM potrebujejo podporo v vsakodnevnem življenju. Usposabljanje asistentov ni namenjeno osebnim asistentom, ki bodo nudili osebno asistenco po zakonu o osebni asistenci!

Želiš izvedeti več? Za več informacij klikni tukaj.

Mnenja uporabnikov osebne asistence

Na katerih področjih mi prostovoljni  osebni asistent pomaga? V glavnem mi pomaga pri navigaciji okoli Ljubljane, delava različne stvari kakor greva na rožnik ali do katerega lokala. Z asistentko se tudi počasi navajam plačati s kartico v trgovinah.

Jošt Vovk, oseba s SAM

Osebna asistentka mi pomaga predvsem na področju socialnega vključevanja v samo družbo in pri orientaciji in spoznavanju mesta Ljubljane.

Nastja Trtnik, oseba s SAM

Spremljanje , urejanje papirjev, priprava na pregled kaj bom povedala na pregledu pri zdravnici, učenje novih veščin in vaj za sproščanje, me spodbuja k pozitivnim mislim, me uči komunicirati, pogovor preko telefona npr ob stiski, pomoč pri druženju, pomoč pri spoznavanju.

Klara Gregorc, oseba s SAM

Zgodbe na spektru

ZGODBA NA SPEKTRU: TILEN VOLČ – OSEBA S SAM

ZGODBA NA SPEKTRU: TILEN VOLČ – OSEBA S SAM

Moje ime je Tilen Volč. Star sem 21 let. Z starši živim v Ljubljani. Diagnozo so mi dali leta 2015, ko sem bil star 14, 15 let. Kot otrok sem vedno čutil v sebi nekakšno drugačnost. Osnovno šolo je...

ZGODBA NA SPEKTRU: NADA KAVKLER- OSEBA S SAM

ZGODBA NA SPEKTRU: NADA KAVKLER- OSEBA S SAM

Sem Nada Kavkler. Stara sem 38 let. Moja diagnoza je Aspergerjev sindrom. Dobila sem jo pred 13, skoraj 14 leti. No, pa začnimo na začetku. Od rojstva naprej. Že od rojstva sem bila drugačna,...

ZGODBA NA SPEKTRU: DAMJAN TURK – OSEBA S SAM

ZGODBA NA SPEKTRU: DAMJAN TURK – OSEBA S SAM

Moje ime je Damjan Turk in imam 59 let. Živim v Šempetru pri Gorici s sestro. Sem v svojem gospodinjstvu. Sestra mi je v veliko pomoč, ko je potrebno. Že kot otrok sem se bolje znašel, če nisem bil...

Prostovoljna osebna asistenca je brezplačna in je del projekta Nič več SAM – celostni program pomoči družinam z avtizmom, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje.

Ne odlašajte

Stopite v stik z nami

Sedež društva ASPI:

Trg Osvobodilne fronte 10, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

drustvo.aspi@gmail.com

Telefon:

051 668 356

Uradne ure Center ASPI:

PON, TOR: 13:00-19:00

SRE, ČET, PET: 9:00-15:00

Uradne ure Sedež društva:

ČET: 9:00-12:00

PON, TOR, SRE, PET: po dogovoru

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest