Za osebe s SAM

Prostovoljna osebna asistenca

Prostovoljna osebna asistenca

Osebe s SAM (spektroavtistično motnjo) in njihove družine so v družbi zelo ranljiva skupina, potrebujejo podporo na področju krepitve duševnega zdravja, tako pri varovanju duševnega zdravja kot pri rehabilitaciji in pri vključevanju v okolje. Uspešno vključevanje v socialno okolje lahko definitivno zmanjša socialno izoliranost in pozitivno vpliva na duševno zdravje oseb s SAM in njihovih družinskih članov. Pri vsem tem lahko pomaga prostovoljni osebni asistent.

Prostovoljna osebna asistenta je del programa Nič več SAM – celostni program pomoči družinam z avtizmom, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Za osebe s SAM

Mrežo asistentov organiziramo za polnoletne osebe s SAM. Izjemoma so lahko vključeni tudi mladostniki od 15 let dalje pod pogojem, da je v spremljanje vključena tudi njegova družina.

Prijave za pridobitev osebnega asistenta bodo ponovno možne v letu 2021.

Za prostovoljce

Si želiš postati prostovoljni osebni asistent osebi s SAM? Za nudenje osebne asistence se je potrebno udeležiti usposabljanja, kjer udeleženci spoznajo značilnosti SAM. Poudarek je na področjih, kjer osebe s SAM potrebujejo podporo v vsakodnevnem življenju. Usposabljanje asistentov ni namenjeno osebnim asistentom, ki bodo nudili osebno asistenco po zakonu o osebni asistenci!

Želiš izvedeti več? Za več informacij klikni tukaj.

Mnenja uporabnikov osebne asistence

Na katerih področjih mi prostovoljni  osebni asistent pomaga? V glavnem mi pomaga pri navigaciji okoli Ljubljane, delava različne stvari kakor greva na rožnik ali do katerega lokala. Z asistentko se tudi počasi navajam plačati s kartico v trgovinah.

Jošt Vovk, oseba s SAM

Osebna asistentka mi pomaga predvsem na področju socialnega vključevanja v samo družbo in pri orientaciji in spoznavanju mesta Ljubljane.

Nastja Trtnik, oseba s SAM

Spremljanje , urejanje papirjev, priprava na pregled kaj bom povedala na pregledu pri zdravnici, učenje novih veščin in vaj za sproščanje, me spodbuja k pozitivnim mislim, me uči komunicirati, pogovor preko telefona npr ob stiski, pomoč pri druženju, pomoč pri spoznavanju.

Klara Gregorc, oseba s SAM

Zgodbe na spektru

Karolina Zgaga – prostovoljka

Karolina Zgaga – prostovoljka

Zgodba na spektru: Karolina Zgaga - prostovoljka Kot prostovoljka z Društvom ASPI sodelujem že četrto leto, informacijo, da iščejo prostovoljce, pa sem zasledila med spremljanjem novic na spletni...

Ana Zabukovnik – Prostovoljka

Ana Zabukovnik – Prostovoljka

Zgodba na spektru: Ana Zabukovnik - prostovoljka Kot prostovoljka sem se društvu ASPI pridružila leta 2017. Da v društvu iščejo prostovoljce, sem izvedela od takratne cimre, ki je študirala na...

Nastja Trtnik – oseba s SAM

Nastja Trtnik – oseba s SAM

Zgodba na spektru: Nastja Trtnik - Oseba s SAM Moje ime je Nastja Trtnik stara sem 31 let in s starši in bratom živim v Domžalah. S svojo »drugačnostjo« sem se soočala že v rani mladosti. Kot otrok...

Prostovoljna osebna asistenca je brezplačna in je del projekta Nič več SAM – celostni program pomoči družinam z avtizmom, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje.

Ne odlašajte

Stopite v stik z nami

Sedež društva ASPI:

Trg Osvobodilne fronte 10, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

drustvo.aspi@gmail.com

Telefon:

051 668 356

Uradne ure Center ASPI:

PON: 12:00-18:00

TOR: 13:00-19:00

SRE, ČET, PET: 9:00-15:00

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest