ASPI Dejavnosti

Za starše oseb s SAM

Edukativna skupina za starše oseb s SAM

Na osmih srečanjih edukativne skupine starši pridobijo teoretično znanje iz sistemskih družinskih terapij, s pomočjo katerega bodo svojim otrokom s SAM lažje pomagali na poti v čim večjo samostojnost in neodvisnost. Za posamezno srečanje traja 90 minut in poteka v dveh delih.

Podporna skupina za starše

Podporno skupino za starše oseb s SAM vodi terapevt. Starši si v njej nudijo medsebojno čustveno pomoč in podporo. Prizadevamo si za osebno rast posameznika in družine. Deloma je skupina namenjena izobraževanju o čustvih in odnosih, deloma pa je terapevtska. Tako obravnavamo teme iz področja čustvovanja in teme s področja medsebojnih odnosov v družini in družbi. Hkrati se mame in očetje oseb s SAM skušajo začutiti tudi kot samostojne osebe, ki imajo tudi svoje…

PRIKAŽI VEČ

Terapevtska pomoč družini

V okviru progama Nič več SAM nudimo terapevtsko pomoč družinam. Pomoč poteka po metodi zakonske in družinske terapije. Posameznik je del sistema in je kot tak nerazdružljivo povezan z družino, njenimi člani, njihovimi močmi in šibkostmi. S pomočjo spoznanj relacijskih oz. družinskih terapevtskih modelov skušamo na eni strani okrepiti vire moči, na drugi strani…

PRIKAŽI VEČ

Informacije o terapiji

Terapevtska srečanja potekajo vsak teden na isti dan in ob dogovorjeni uri. Družino, ki jo povabimo na terapijo, izberemo glede na potrebe naših uporabnikov. Prednost imajo družine, katerih člani so že dalj časa člani društva ASPI. Pogoj za udeležbo je, da si povabljena družina želi in da tudi zmore obiskati vseh 12 terapevtskih srečanj.

Mnenja staršev

Skupino za starše obiskujem ker tukaj najdem razumevajoče sogovornike. O težavah s katerimi se dnevno soočamo starši otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom se težko pogovarjaš z nekom, ki avtizma ne pozna. Starši v skupini pa imajo vsak svoje izkušnje in svoj pristop reševanja težav. Pomembna je tudi izmenjava informacij z različnih področij – zdravstva, dela, sociale… V zadnjem času je skupina terapevtska in se osredotoča na nas same. Lahko rečem, da odkar obiskujem skupino mi je lažje.

Simona Pečar Vovk

Skupino obiskujem zaradi več informacij in osvajanja novih znanj in pristopov ter suporta pri tem, kako na ustreznejši in učinkovitejši način komunicirati z sinom, ga razumeti, primerno pomagati, kot mati in oseba, ki je v sedanjem času največ z njim ter kako sorojenci in oče, lahko krepimo vsak posebej in skupaj njegove kompetence, in kako lahko pozitivno in konstruktivno pripomoremo k njegovi čim boljši vključenosti in osebnem dobrem počutju in radosti v življenju z sovrstniki in ostalimi na njegovi življenjski poti.

Draženka Latinović

Skupino za starše obiskujem iz več razlogov. Ker je pri nas področje avtizma slabo urejeno še posebaj področje odraslih z avtizmom tudi ni možno dobiti ustreznih informacij oz. pomoči. V skupini se srečujemo starši z podobnimi težavami in zelo različnimi izkušnjami. Med seboj si pomagamo z nasveti, izkušnjami in znanjem poleg tega pa imamo tudi strokovno pomoč, ki je nujna ker je to edina strokovna pomoč, ki nam je na voljo in je zares zelo dragocena še posebaj glede na neurejenost tega področja. Ta skupina za starše je zame zelo pomembna ker mi daje možnost pogovora, podpore ter občutek razumevanja in sprejetosti. Kot rečeno je to področje pri nas neurejeno in osebe z avtizmom se zelo težko vključujejo v družbo, čeprav so tudi visoko izobraženi in sposobni opravljati delo in starši imamo v skupini in z strokovno pomočjo možnost sodelovati in prispevati z svojimi izkušnjami dobre predloge, ki bi lahko končno z ustrezno zakonsko ureditvijo tega področja, dali osebam z avtizmom tiste pravice, ki jim pripadajo in jim omogočili kvalitetno in dostojno življenje in vključevanje v družbo.

Nevenka Škrlj

V zadnjem času se na skupini ne pogovarjamo več toliko o naših otrocih, ampak več o nas samih. Ocenjujem, da je za večino to verjetno dodana kvaliteta. Sama morda tega ne potrebujem toliko, mi je pa sčasoma tudi tak način dela vse bolj všeč, ker se na ta način med nami ustvarja okolje, v katerem se počutimo varne in vemo, da smo lahko natanko takšne, kakršne smo.

Mama osebe s SAM

Ker je to edini prostor, kjer lahko delim težave in rešitve med starši otrok na avtističnem spektru. Skupino vodi nadvse primeren in nadarjen mentor.

Mama osebe s SAM

Skupino za starše obiskujem, ker jo potrebujem da sem slišana, da izvem kaj novega, da se učim od drugih, da izmenjam izkušnje, da se spomnim, da nisem edina s podobnimi izzivi, da naberem novih moči, da starši skupaj, kaj naredimo.

Mama osebe s SAM

V skupini za starše imam oporo. Tu se zjočem, se smejem in se družim. Tu pridobivam nove izkušnje in nova znanja. Izmenjava zgodb o življenju z avtizmom in vseh mogočih izkušenj me bogati, mi pomaga razumeti, živeti in včasih tudi preživeti. Zaradi skupine za starše sem bolj potrpežljiva, bolj pozitivna in manj se bojim prihodnosti za svojega otroka. Pomaga mi. Me razbremeni. S skupino za starše lažje diham.

Mama osebe s SAM

Zgodbe na spektru

ZGODBA NA SPEKTRU: VERONIKA- STARŠ OSEBE S SAM

ZGODBA NA SPEKTRU: VERONIKA- STARŠ OSEBE S SAM

Stara sem 51 let, mož 56. Mlajši sin s SAM ima 19 let, končal je srednjo ekonomsko šolo in se vpisal na Inštitut in akademijo za multimedijo. Starejši, nevrotipični, ima 27 let in je zaključil...

ZGODBE NA SPEKTRU: TOMAŽ – OČE OSEBE S SAM

ZGODBE NA SPEKTRU: TOMAŽ – OČE OSEBE S SAM

Sem oče otroka Tilna, ki je star 21 let in njegove sestre Tee stare 27 let. Sin Tilen ima diagnozo motnja avtizma. Diagnozo so mu postavili šele pri 13 letih. Njegove težave pa segajo že od rojstva...

ZGODBA NA SPEKTRU: POLONA – STARŠ OSEBE S SAM

ZGODBA NA SPEKTRU: POLONA – STARŠ OSEBE S SAM

Sem mama otroka z diagnozo Razvojna motnja avtističnega spektra - Aspergerjev sindrom. Sin je sedaj star 18 let. V družini smo štirje, poleg otroka z AS je še sedem let mlajši sin/brat. Diagnozo je...

Dejavnost je brezplačna in je del projekta Nič več SAM – celostni program pomoči družinam z avtizmom, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje.

Ne odlašajte

Stopite v stik z nami

Sedež društva ASPI:

Trpinčeva 81, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

drustvo.aspi@gmail.com

Telefon:

051 668 356

Uradne ure Center ASPI:

PON: 12:00-18:00

TOR: 13:00-19:00

SRE, ČET, PET: 9:00-15:00

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest