ASPI Dejavnosti

Ozaveščanje
Ozaveščanje

Modri SAM

Pohod z modrimi baloni, Modri SAM, organiziramo ob 2. aprilu, svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu. Namen pohoda je večja ozaveščenost laične javnost, rušenje predsodkov, destigmatizacija in seznanjanje z dejstvom, da so mladostniki in odrasli del skupnosti, ki pa potrebujejo prilagojeno okolje in prilagojeno podporo pri vsakodnevnem življenju.

PRIKAŽI VEČ

Ozaveščanje

Zagovorništvo

Osebe s SAM potrebujejo zagovornika, kjer so jim kratene osnovne pravice, še posebej v inštitucijah, kjer nimajo posluha za tovrstno problematiko. V Društvu ASPI se na takšne situacije hitro odzovemo in skozi različne pristope poskušamo doseči spremembo v pozitivno smer in doseženo pravico.

PRIKAŽI VEČ

Ozaveščanje

Razstave

Kdo sem? Kako razmišljam? Kaj čutim? Kaj zmorem in česa ne? Kakšno je moje mesto v družbi? To so pogosta vprašanja naših članov. Društvo ASPI podpira in vodi svoje člane, da se širši javnosti predstavijo skozi umetnost s pomočjo slikanja, fotografiranja, poezije ali druge umetniške instalacije. Njihova dela razstavljamo v različnih krajih po Sloveniji. Ob podpori medijev naše razstave prispevajo k destigmatizaciji oseb z avtizmom in prikazu njihovih ustvarjalnih zmožnosti. S prikazom njihovega drugačnega pogleda na življenje tako pozivamo k večji strpnosti do oseb s spektroavtistično motnjo.

Ozaveščanje

E-knjiga “Nič več SAM”

Naše člane smo povabili h kreativnemu pisanju. Prosili smo jih, da skozi razmislek o lastnem življenju, samoopazovanje in refleksijo, predstavijo svojo življenjsko zgodbo. E- knjiga »Nič več SAM«, ki jo bomo objavili tukaj na naši spletni strani, vam bo ponudila možnost vpogleda v najmanj 20 zgodb polnoletnih oseb z avtizmom. Drugačnost oseb z avtizmom se skozi vsako izmed zgodb pokaže kot pozitivna unikatnost, ki jo je vredno izkoristiti in deliti s svetom. Izid knjige pričakujemo ob koncu leta 2021.

PRIKAŽI VEČ

Ozaveščanje

Živa knjižnica

Namen projekta Žive knjižnice, ki ga koordinira Društvo informacijski center LEGEBITRA je ozaveščanje in izobraževanje o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujanje razprave o predsodkih in stereotipih v družbi. Namen vključevanja odraslih s SAM v projekt »Živa knjižnica« je osebno srečanje osebe s SAM z nevrotipično osebo, ki na ta način ruši predsodke in stereotipe o SAM. Rezultat je večja informiranost in ozaveščenost na eni strani ter občutek koristnosti, izboljšanje samozavesti in socialna vključenost na drugi strani.

PRIKAŽI VEČ

Ozaveščanje

Okrogle mize

Kaj je avtizem? S kakšnimi težavami se srečujejo mladostniki na prehodu v odraslost in odrasle osebe s SAM? Kje in kako bodo lahko živeli? Kaj pa zaposlitev? Kje se jim pri vključevanju v družbene aktivnosti zatakne? Kako se jim kot družba lahko približamo in jih povabimo, da se vključijo s svojimi darovi in talenti in postanejo aktiven del družbenih procesov? Da bi čim bolj javno odprli ta vprašanja, Društvo ASPI v ta namen organizira okrogle mize.

Dejavnost je brezplačna in je del projekta Nič več SAM – celostni program pomoči družinam z avtizmom, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje.

Ne odlašajte

Stopite v stik z nami

Sedež društva ASPI:

Trg Osvobodilne fronte 10, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

drustvo.aspi@gmail.com

Telefon:

051 668 356

Uradne ure Center ASPI:

PON, TOR: 13:00-19:00

SRE, ČET, PET: 9:00-15:00

Uradne ure Sedež društva:

ČET: 9:00-12:00

PON, TOR, SRE, PET: po dogovoru

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest