Za starše oseb s SAM

Edukativna skupina

Edukativna skupina za starše oseb z avtizmom

Na osmih srečanjih edukativne skupine starši pridobijo teoretično znanje iz sistemskih družinskih terapij, s pomočjo katerega bodo svojim otrokom z avtizmom lažje pomagali na poti v čim večjo samostojnost in neodvisnost. Za posamezno srečanje traja 90 minut in poteka v dveh delih.

V prvem delu starši pridobijo informacije, ki jim bodo v oporo v  življenjskih preizkušnjah in stiskah. Samo starši, ki se dobro počutijo in znajo poskrbeti za svojo lastno dobrobit, so lahko namreč močna opora in zgled otrokom, tudi tistim, ki imajo diagnozo spektroavtistične motnje.

V drugem delu je srečanje terapevtsko. Izpostavimo temo, ki jo skupaj predebatiramo in začutimo. Tu računamo na dragocene življenjske izkušnje, ki jih starši oseb z avtizmom delijo z drug z drugim ter si medsebojno nudijo razumevanje, sočutje in oporo. Tako podprejo drug drugega ob spoznanju, da še zdaleč niso sami v izzivih, ki jih prinese življenje in skupaj naredijo premik k bolj polnemu in pristnemu življenju.

Okvirna tematska zasnova srečanj
1. in 2. srečanje - Družina kot sistem

Kako smo se oblikovali na podlagi našega doživljanja znotraj družine, v kateri smo živeli in kako so se oblikovale naše vrednote, potrebe, stališča, želje, pričakovanja, doživljanje, čustvovanje… Kaj od tega nam danes koristi in kaj nas morda ovira v naših današnjih odnosih in duševni dobrobiti.

3. in 4. srečanje - Življenje s spektroavtistično motnjo

Kaj je spektroavtistična motnja (SAM). Kako osebe s SAM doživljajo svet okoli sebe in svoj položaj v svetu. Katere težave prinese SAM in kako osebam s SAM pomagati pri doseganju ciljev in soočanju z izzivi. Kako podpreti nekoga s SAM kot osebo, da v življenju čim bolj pride do izraza njegova edinstvena oseba in da diagnoza postane samo nekaj kar obstaja ob tej osebi.

5. Srečanje - Telo vse pomni in se ne moti

Naša telesa so čudežna. Imajo neverjetno sposobnost pomniti vtise. Zato si zapomnijo dobro in slabo. Telo je narejeno tudi za soočanje z najtežjimi preizkušnjami. Odreagira tako, da ko je najtežje, odrine del bolečine in čustva, ki bi v tistem trenutku ogrožala preživetje, in naredi vse, da preživi. Da pa se telo povrne v ravnovesje fizične in duševne dobrobiti, je potrebno to kar je odrezano, procesirati kasneje v varnem okolju. Če tega ne storimo, se odrinjena čustva in bolečina uskladiščijo kot ostanki energije v telesu in povzročajo različne zaplete, od kroničnih bolečin, depresije, tesnobe psihotičnih motenj. Telo za razliko od ust namreč ne more molčati in skozi bolezen pokaže na to, kar se je zgodilo. Nikoli pa ni prepozno, da v varnem okolju pridemo v stik s svojo zgodbo, se ponovno začutimo in sprostimo ter izidemo ven iz začaranega kroga bolezni in stiske. Človeško telo je namreč sposobno sebe tudi pozdraviti, ko mu enkrat zagotovimo pogoje za harmonično delovanje.

6. Srečanje Skrb zase

Skrb zase je zaveza, ki jo damo sebi, da bomo počeli stvari, ki so za nas dobre, zaradi katerih se počutimo bolje. Če to ne gre, pa zaveza, da si vsaj ne škodimo. V današnjem prenatrpanem tempu življenja je zelo lahko pozabiti nase. Tu so potrebe in težave otrok, partnerja, morda ostarelih staršev, še kakšnega soseda, pridejo tudi razne bolezni in druge težke preizkušnje, prav tako služba zahteva celotno osebo. Kdaj ste se nazadnje vprašali »kako sem pa jaz«? Kaj pa jaz potrebujem? Kako se počutim? V kakšnem stanju je moje telo? Poskrbite za to, da se sami počutite dobro, ali skrbite zgolj za druge? Ko pozabimo nase, največkrat ne trpimo le mi sami, ampak trpijo tudi tisti, ki nas imajo radi. So delo, skrbi in denar res več vredni kot vaše življenje?

Ne odlašajte

Stopite v stik z nami

Sedež društva ASPI:

Trg Osvobodilne fronte 10, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

Telefon:

051 668 356

Uradne ure Center ASPI:

PON, TOR: 13:00-19:00

SRE, ČET, PET: 9:00-15:00

Uradne ure Sedež društva:

ČET: 9:00-12:00

PON, TOR, SRE, PET: po dogovoru

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest