DRUŠTVO ASPI ORGANIZIRA STROKOVNO USPOSABLJANJE PROSTOVOLJCEV IN PROSTOVOLJNIH OSEBNIH ASISTENTOV ZA DELO Z MLADOSTNIKI IN ODRASLIMI OSEBAMI S SAM 

USPOSABLJANJE JE PRESTAVLJENO NA POMLAD 2022

Osebe s SAM (spektroavtistično motnjo) in njihove družine so v družbi zelo ranljiva skupina, potrebujejo podporo na področju krepitve duševnega zdravja, tako pri varovanju duševnega zdravja kot pri rehabilitaciji in pri vključevanju v okolje.

Uspešno vključevanje v socialno okolje lahko definitivno zmanjša socialno izoliranost in pozitivno vpliva na duševno zdravje oseb s SAM in njihovih družinskih članov.

V programu usposabljanja prostovoljnih osebnih asistentov za mladostnike in odrasle osebe s SAM bodo udeleženci spoznali značilnosti SAM. Poudarek bo na področjih, kjer te osebe potrebujejo podporo v vsakodnevnem življenju.

 

USPOSABLJANJE JE SESTAVLJENO IZ 5 SKLOPOV:

1.) Predavanja na teme: značilnosti spektroavtistične motnje, podpora mladostnikom in odraslim osebam s SAM, ciljno načrtovanje, sodelovanje in etika prostovoljnega dela, prenos znanja iz teorije v prakso.

2.) Udeležba na spoznavnih delavnicah, kjer se prostovoljci spoznajo z osebami s SAM in navežejo stik. S pomočjo teh delavnic se definirajo področja, na katerih mladostniki in odrasli s SAM in njihove družine potrebujejo pomoč, pri prostovoljcih pa njihova lastna močna področja, na katerih lahko pomoč nudijo.

3.) Podpis dogovora med prostovoljcem in osebo s SAM z namenom določitve obsega osebne asistence, področij, kjer oseba s SAM potrebuje pomoč, način komunikacije, …

4.) Nudenje osebne asistence najmanj 1 leto. Po enoletnem nudenju asistence oseba dobi potrdilo o opravljenem usposabljanju.

5.) Udeležba na skupinskih mesečnih intervizijah z mentorjem, z namenom podpore pri in za delo. Intervizija omogoča pogovor o lastnih stiskah, razbremenitev, krepitev veščin za pomoč osebi s SAM in družini ter spoznavanje drugih oseb s SAM skozi zgodbe ostalih prostovoljcev. Opolnomočenje asistentov pomeni večja varnost in zaščita pri delu z osebami s SAM.

 

KOMPETENCE, KI JIH PRIDOBIJO OSEBNI ASISTENTJE OSEBE S SAM:

 • potrpežljivost in razumevanje oz. sprejemanje tudi takrat, ko ne razumete,
 • vztrajnost,
 • nadzorovanje sebe,
 • intuicija,
 • direktnost v komunikaciji,
 • prilagodljivost,
 • vživljanje v doživljanje druge osebe,
 • samozavest,
 • disciplina, …

Tekom usposabljanja smo za pogovor, svetovanje in spodbudo na voljo mentorji, tudi takšni, ki smo bili sami nekoč prostovoljni osebni asistentje in vemo, kje se lahko stvari zataknejo in kako jih rešiti. Predvsem pa se bomo trudili, da bo usposabljanje in osebna asistenca za prostovoljce prijetna in izpopolnjujoča.

 

MNENJA OSEBNIH PROSTOVOLJNIH ASISTENTOV

Mnenja prostovoljnih osebnih asistentov, ki še danes nudijo osebno asistenco osebam s SAM si lahko preberete TUKAJ.

 

PROGRAM

2022

Predstavitev usposabljanja

Senzorna intergracija

ABC avtizma

2022

 ZOOM

8.30 – 15.00

Družine z avtizmom-sistemski pristop

Delavnica

Dobra praksa

Pridružene motnje

Delavnica

Stereotipi, težave in rešitve

2022

(Center ASPI)  

16.30 – 20.00

Spoznavna delavnica in druženje z osebami s SAM in njihovimi starši

2022

(Center ASPI)

16.30 – 20.00

Spoznavna delavnica in druženje z osebami s SAM in njihovimi starši

 

PRIJAVA IN VEČ INFORMACIJ

 • Prijave sprejemamo do 2022 oziroma do zapolnitve prostih mest.
 • Po prijavi vam bomo poslali ZOOM povezavo in dodatne informacije glede poteka usposabljanja.
 • Izpolnjeno in skenirano prijavnico lahko pošljete po elektronski pošti: info.drustvoaspi@gmail.com ali po pošti na naslov Center ASPI, Stobovska 8, 1230 Domžale. Predpogoj za prijavo je 18 let.
 • Sodelovanje v usposabljanje osebnih asistentov je prostovoljno in brezplačno.
 • Usposabljanje asistentov ni namenjeno osebnim asistentom, ki nudijo ali še bodo nudili osebno asistenco po zakonu o osebni asistenci!

Za več informacij pišite na info.drustvoaspi@gmail.com ali pa pokličite na tel. številko Društva ASPI 051 668 356.

Usposabljanje prostovoljcev/osebnih asistentov je del projekta Nič več SAM – celostni program pomoči družinam z avtizmom, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje

Pin It on Pinterest

Share This