Zgodba na spektru: Maja Zovko Stele – strokovna delavka

Moje ime je Maja Zovko Stele in sem po izobrazbi profesor defektologije in magister znanosti s področja socialne pedagogike. Na področju posebnih potreb delam že več kot 15 let. Zadnjih 10 let se kot rehabilitacijska svetovalka v družbi Centerkontura ukvarjam predvsem s področjem zaposlovanja invalidov oziroma oseb s posebnimi potrebami, med katerimi je veliko tudi oseb z avtizmom.

Moje prvo srečanje s SAM je bilo, ko sem kot defektolog na osnovni šoli nudila dodatno strokovno pomoč učenki z Aspergerjevim sindromom. Od takrat sem strokovno pomoč nudila številnim otrokom, mladim in tudi odraslim s SAM.

Danes znotraj zaposlitvene rehabilitacije nudim podporo osebam s SAM pri zaposlovanju. Prav tako z mladimi s SAM delam tudi kot koordinatorica projekta Prehod mladih, znotraj katerega mladim s posebnimi potrebami pomagamo pri prehodu v nadaljnjo stopnjo šolanja oziroma v zaposlitev. Opažam, da je ravno prehod v odraslost in stvari, ki so s tem povezane, kot so iskanje zaposlitve, osamosvajanje in samostojno življenje, tiste, s katerimi se osebe s SAM najtežje soočajo.

Z največjimi izzivi se srečujem, ko skupaj z osebami s SAM iščem ustrezno delovno okolje.  Žal ugotavljam, da delodajalci marsikdaj niso pripravljeni na zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami, tudi oseb s SAM. To je področje na katerem je treba še veliko delati, predvsem z ozaveščanjem delodajalcev in s prikazovanjem primerov dobre prakse. Zame osebno je zelo velik uspeh, ko skupaj z osebo s SAM najdemo ustrezno delovno okolje in se oseba zaposli in dela v okolju, ki je razumevajoče, spodbudno in istočasno ceni vse pozitivne lastnosti, ki jih oseba s SAM s sabo prinese in tudi upošteva njene morebitne omejitve pri delu. To, da se oseba s SAM zaposli seveda zelo močno vpliva na vse aspekte njenega življenja. Seveda so tudi primeri, ko ugotavljamo, da oseba s SAM ni zaposljiva v rednem delovnem okolju ali pa enostavno ne najdemo ustreznega delovnega mesta, ki bi ustrezalo glede na želje in interese osebe ter tudi glede na njene omejitve. Takrat iščemo možnosti za zaposlitev v prilagojenem okolju oziroma za vključitev v druge ustrezne programe.

Kljub številnim primerom, s katerimi sem imela priložnost delati, sem še vedno zelo daleč od tega, da bi se imela za strokovnjaka za avtizem. Z vsakim novim primerom se učim in odkrivam svet avtizma. Ravno tako so kljub številnim izobraževanjem na temo avtizma, ki sem se jih udeležila, ravno osebe s SAM moji najboljši učitelji.

Z Društvom ASPI smo na Centerkonturi začeli sodelovati že od začetka delovanja društva. Naše sodelovanje je izjemno dobro in se ves čas drug od drugega učimo in s skupnimi močmi pomagamo posameznikom s SAM.  Prav tako je zelo dobro tudi naše sodelovanje znotraj projekta Prehod mladih.

Mislim, da je za uspešno delo z osebami s SAM ključnega pomena sodelovanje različnih strok in vpletenih strokovnjakov. Prav tako ugotavljam, da je za vse, ki se strokovno ukvarjamo z avtizmom ključnega pomena nenehno učenje in izobraževanje na tem področju.

Mogoče najbolj pomembna stvar, ki sem se pri delu z avtizmom naučila je dejstvo, da tudi če zelo dobro spoznamo eno ali pa tudi deset oseb z avtizmom, še ne pomeni, da poznamo avtizem, saj je vsaka oseba z avtizmom res svet zase. Seveda je podobno tudi pri drugih diagnozah, vendar je pri avtizmu to mogoče še bolj očitno.

Mislim, da je za uspešno delo z osebami s SAM ključnega pomena sodelovanje različnih strok in vpletenih strokovnjakov. Prav tako ugotavljam, da je za vse, ki se strokovno ukvarjamo z avtizmom ključnega pomena nenehno učenje in izobraževanje na tem področju.

Morda vas zanima tudi:

Premiera filma Šepet metulja

Premiera filma Šepet metulja

Dolgo smo ga pričakovali in sedaj je tukaj - film Šepet metulja v katerem so v odjavni špici nastopili tudi naši člani Društva ASPI. Nekatere člane pa je ujela tudi novinarka s portala...

Izlet v Koper s društvom Izjemen.si

Izlet v Koper s društvom Izjemen.si

V sodelovanju z Društvom Izjemen.si smo se 14. 10. 2023 odpravili na izlet z vlakom v Koper kot:REHABILITACIJSKI IZLET S SOCIALNO DELAVNICO NEVRORAZLIČNIH OSEB. Glavni organizator in...

Ničesar ne zamudi

Prijava na E-novice

Da ne zamudiš česa pomembnega, se prijavi na naše E-novice. Obljubimo, da ti s prijavo na naše e-novice ne bomo zasmetili mail-boxa. V e-novicah boš prejemal aktualne informacije o naših aktivnostih in dogodkih, predvsem tistih, ki so brezplačne. Torej, le tisto, kar želite vedeti.

SEDEŽ DRUŠTVA ASPI:

Trg Osvobodilne fronte 10, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

drustvo.aspi@gmail.com

Telefon:

051 668 356

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest

Share This