Zgodba na spektru: Klara Gregorc – oseba s SAM

Avtizem je razvojno nevrološka vseživljenjska motnja, ki se diagnosticira v zgodnjem otroštvu, lahko tudi kasneje. Avtistične oblike se vrstijo od lažjih, zmernih in težjih oblik. Simptomi so različni in se pri vsakem posamezniku razlikujejo. Vsak reagira drugače. Tisti, ki ima avtizem se z njim rodi. Avtisti imajo težave pri socialni interakciji, besedni in nebesedni komunikaciji, ponavljajočem vedenju, avtoagresiji, senzorične težav, ….

Sem 21 letna mladostnica s spektroavtistično motnjo – Aspergerjev sindrom in pridruženimi motnjami. Pri meni so se znaki avtizma kazali v zgodnjem otroštvu. Nisem vzpostavljala očesnega stika, nisem se odzivala. Igrala sem se sama, nisem pustila, da se drugi dotikajo mene in mojih igrač. Imela sem težave z razumevanjem, a vedno sem si zapomnila najtežje izraze, ker so mi zelo zanimivi. Zaradi nerazumevanja in nezmožnosti, kar želim skomunicirati, padem v samopoškodovalno in agresivno vedenje. Imam izbruhe jeze.

Sem občutljiva na zvoke. Ko je premočno si zatiskam ušesa ali nosim ušesne čepke. Avti so preglasni, rešilci, fen za lase, napa, ko se kuha kosilo, kolesarji, cmokanje, smrkanje, kašljanje, goltanje sline, srkanje, če se ljudje pogovarjajo med sabo. To mi gre na živce in me spravi v agresijo. Zelo težko se pomirim. Ko ljudje govorijo, jih včasih oponašam, ponavljam besede ali cele stavke. To počnem predvsem doma, včasih pa tudi kje drugje.

Občutljiva sem na svetlobo, prižgane luči, sonce, žarke, luči na semaforjih, luči vozil, premikajočo svetlomo,…itd. Ne maram, da se me ljudje dotikajo, moti me, čutim bolečino.

Motijo me vonji različne hrane, surove in kuhane, tudi oblike in barve hrane. Motijo me vonji lakov, flumastrov, knjig, revij, vonji živih živali, parfumov, avtov, koles, vonji v trgovini z živili in oblačili, dim itd.

Ko je vseh teh dražljajev preveč, se skrijem pod mizo, se guncam, vlečem za lase in se poškodujem, se grizem, tolčem z glavo v zid. Postanem tesnobna, jokam, kričim. Takrat ne komuniciram. Ko se tako vedem, drugi ugotovijo, da sem slabo.

Lahko opišem primer. Prišla sem na avtobusno postajo. Začnem spraševati ali avtobus ustavi na moji postaji, ker sem bila čisto zmedena, nisem vedela nič, nisem vedela, kdo sem in kaj tam delam in kam moram iti. Močno je sijalo sonce, avti, ki so se vozili mimo, bilo je hrupno, svetile so luči, semaforji, ljudje so govorili, čuden vonj je bil. Začela sem hodila nazaj in kar naenkrat sem prišla na sredino glavne ceste. Nisem se zavedala, kje sem. Avti so peljali proti meni in na srečo me vidi neka dobra gospa, zavpije: ”Pazi”, in steče na sredino ceste, me hitro prime in potegne in reši. Doživela sem Sensoryoverload. Ko je zame vsega preveč, to doživim.

Že od malega so se vrstniki norčevali iz mene in se mi posmehovali. To samo zaradi moje drugačnosti. Niso me sprejeli. Nisem znala pristopiti do osebe in začeti pogovor, ga nadaljevati in ohraniti. Velikokrat začnem pogovor z neprimerno temo, nekateri me čudno gledajo in se zgražajo. S komunikacijo in navezovanjem stikov imam še težave. Imam pretirana zanimanja. Ko sem bila mala, so me zanimali vlaki. Sedaj pa me zanimajo ptiči flamingoti in jih kar naprej gledam in govorim o njih. Vsak dan imam določene rituale. Zapisati si moram na list papirja za vsak dan, kako bo potekal in kaj bom počela ob določeni uri. In res mora potekati, tako kot imam zapisano, strogo brez sprememb. Če ne, potem pripelje tudi do mojega avtističnega zloma, izbruha z jezo in agresivnostjo, kriljenja z rokami, zibanja in zabijanja z glavo v zid.

Avtisti drugače funkcioniramo in imamo drugačne možgane. Svet in vse dražljaje zaznavamo drugače kot ostali ljudje. Zato potrebujemo več razumevanja. Da bi nas spoštovali ter sprejeli v svojo družbo, kljub naši drugačnosti. Tudi drugačnost človeka mora biti sprejemljiva, ampak kaj ko tega ni in si stigmatiziran. Nekateri tega ne razumejo in dobiš nazaj posmehovanje. Da bi nas avtiste sprejemali in razumeli, bo treba na tem še veliko delati. Zato bi moralo biti v Sloveniji in tudi drugod več dnevnih centrov za avtiste, prilagoditev in delovnih mest. Tako kot je Center ASPI v Domžalah za mladostnike in odrasle s spektroavtistično motnjo. Z njimi imam odlične izkušnje. Zelo rada grem tja. Tam so res zelo dobri ljudje in jih imam zelo rada, zato bi namenila vse pohvale Društvu ASPI. Tja hodim od mojega 19 leta. Imam individualne pogovore, obiskujem skupino za mladostnike in razne delavnice. Obiskovanje Centra ASPI mi močno pomaga v vsakdanjem življenju, ker sem bolj spoznala sama sebe, tam me ljudje razumejo, mi pomagajo, stojijo ob strani v dobrih in slabih trenutkih, me sprejemajo takšno kot sem. Delamo na sebi, vaje za sproščanje, kako se pomirit. Naučila sem se novih in pomembnih stvari za moje zdravje. Počasi napredujem. Delamo na komunikaciji, na odnosih z družino. Po potrebi imamo tudi sestanek skupaj s starši, da se jim obrazloži moje stvari, da me lažje razumejo in da se izognemo prepiru. To mi full pomaga. Kaj bi brez tega? Najbolj si želim, da Center ASPI ostane za vedno, ker je to nujno potrebno v mojem življenju, tam dobim vso podporo, ki jo potrebujem. Res full sem vesela za vso njihovo pomoč. Vedno pomagajo in so zelo dobri do mene. Najraje pa grem na individualni pogovor. To me drži pokonci. Ko sem začela hoditi v ASPI se je moje življene popolnoma spremenilo in to na boljše. Poleg staršev in zdravnice, veliko podporo in pomoč dobim v Društvu ASPI. Za vse se vam res zahvaljujem. Vem, v mojih stiskah je še vedno zelo hudo in načrtovanja in poskusov samomora … ampak ko pomislim na to, da imam ob sebi dobre ljudi, se hitreje pomirim, in vem, da mi stojijo ob strani. Sploh profesionalci so na področju avtizma in znajo pomagat in priskočit na pomoč.

Avtisti drugače funkcioniramo in imamo drugačne možgane. Svet in vse dražljaje zaznavamo drugače kot ostali ljudje. Zato potrebujemo več razumevanja. Da bi nas spoštovali ter sprejeli v svojo družbo, kljub naši drugačnosti.

Morda vas zanima tudi:

Premiera filma Šepet metulja

Premiera filma Šepet metulja

Dolgo smo ga pričakovali in sedaj je tukaj - film Šepet metulja v katerem so v odjavni špici nastopili tudi naši člani Društva ASPI. Nekatere člane pa je ujela tudi novinarka s portala...

Izlet v Koper s društvom Izjemen.si

Izlet v Koper s društvom Izjemen.si

V sodelovanju z Društvom Izjemen.si smo se 14. 10. 2023 odpravili na izlet z vlakom v Koper kot:REHABILITACIJSKI IZLET S SOCIALNO DELAVNICO NEVRORAZLIČNIH OSEB. Glavni organizator in...

Ničesar ne zamudi

Prijava na E-novice

Da ne zamudiš česa pomembnega, se prijavi na naše E-novice. Obljubimo, da ti s prijavo na naše e-novice ne bomo zasmetili mail-boxa. V e-novicah boš prejemal aktualne informacije o naših aktivnostih in dogodkih, predvsem tistih, ki so brezplačne. Torej, le tisto, kar želite vedeti.

SEDEŽ DRUŠTVA ASPI:

Trg Osvobodilne fronte 10, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

drustvo.aspi@gmail.com

Telefon:

051 668 356

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest

Share This