Sem Orlando Stepančič, star 28 let. Med vikendom z enim bratom (imam dva brata) in starši živim v Senožečah, čez teden pa z mamo istim bratom v Ljubljani. Diagnozo Aspergerjev sindrom sem dobil šele leta 2019, kljub temu, da je bil sum že od leta 2010, simptomi pa vidni že iz otroštva. Diagnozi (Avtizem in Epilepsija) sta imeli negativen vpliv na iskanje dela in bil sem povsod zavrnjen. To je vzrok, da sem trenutno prostovoljni delavec v skladišču. Pozitivno pa je to, da se tam kjer sem trenutno, odlično razumem z sodelavci, ki me sprejemajo takšnega kakršen sem.

Na osnovni šoli nisem imel nekih stalnih prijateljev. Pa tudi sošolci so me neresno jemali. Primer: S sošolcem štopava za nek poskus in cel razred je uporabil čas, ki ga je nameril sošolec, mojega pa nobeden, razen mene.

Na srednji šoli dobim prvega stalnega prijatelja, s katerim se še danes srečujem.  Problem pa je, da sem zaradi svojih problemov moral hodit na srednješolski program, ki me ni popolnoma nič zanimal. Na Ekonomski šoli namreč nismo imeli pouka Fizike, ostalih naravoslovnih predmetov pa le malo. Vendar sem bil zaradi tega še toliko bolj ponosen, ko sem prejel priznanje iz Astronomije.

Največja razlika med mano in sošolci je bila, da so bili marsičesa sposobni za kar so bili kaznovani. Tega jaz nisem počel. Primer: Cel razred si je iz elektronskih dnevnikov brisal izostanke in tako so vsi v razredu dobili ukor. Zame je bila že neopravičena ura huda kazen.

V otroštvu sem več bral romane, danes pa sem osredotočen predvsem na strokovno literaturo znanstvenega področja. Danes mora biti vse to branje opravljeno ob kavi, če se le da tudi ob glasbi.

Največ težav v življenju mi prinaša nezmožnost prepiranja oz. zavzeti se zase. To je tudi verjetno razlog, da so me v osnovni šoli tako zanemarjali. Te stvari danes premagam tako, da se učim stvari, ki me zanimajo in tako znam npr. Glasgowsko lestvico kome na pamet, Vizualno analogno skalo na pamet, anatomijo in nevrologijo bolj podrobno, kot druge veje medicine, kaj pa tudi na pamet.

Morda vas zanima tudi:

September v Društvu ASPI

September v Društvu ASPI

Ta mesec nam prinaša kar nekaj pohodov. Pojdimo, stopimo in se skupaj razmigajmo! Morda pa prav v naravi najdemo inspiracijo za umetniško delavnico in izberemo motiv jesenskega listja za vezenje,...

POPLAVE – potrebuješ/nudiš pomoč?

POPLAVE – potrebuješ/nudiš pomoč?

Drage članice in člani, uporabnice in uporabniki ter naši podporniki in podpornice! Neurje in poplave so prizadejale ogromno škodo, ogrožajo življenja, povzročajo čustvene stiske in predstavljajo...

AVGUST V DRUŠTVU ASPI

AVGUST V DRUŠTVU ASPI

Vabljeni, da si ogledate aktivnosti, ki jih bomo organizirali v mesecu AVGUSTU. Odprite naš koledar, kjer si lahko dogodke podrobneje ogledate in se na njih prijavite. Se...

Ničesar ne zamudi

Prijava na E-novice

Da ne zamudiš česa pomembnega, se prijavi na naše E-novice. Obljubimo, da ti s prijavo na naše e-novice ne bomo zasmetili mail-boxa. V e-novicah boš prejemal aktualne informacije o naših aktivnostih in dogodkih, predvsem tistih, ki so brezplačne. Torej, le tisto, kar želite vedeti.

SEDEŽ DRUŠTVA ASPI:

Tržaška cesta 2, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

drustvo.aspi@gmail.com

Telefon:

051 668 356

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest

Share This