Zgodba na spektru: Maja Cukon – Strokovna delavka

Na srednji šoli sem že skoraj 2 leti zaposlena kot svetovalna delavka. Stara sem 27 let. Takoj, ko sem začela delati na šoli sem spoznala dijaka s SAM, ki bo kmalu tudi zaključil srednjo šolo. Kolegica iz šole mi je priporočila Društvo ASPI in sem se zelo hitro obrnila na Društvo ASPI. Z Društvom sodelujem malo več kot eno leto in pol.

Ko sem spoznala osebo s SAM nisem bila zelo pripravljena na to, saj sem imela znanje, ki sem ga pridobila na študiju, vendar so mi manjkale izkušnje iz prakse. Ko sem začela delati z osebo s SAM, sem začela sproti brati članke in sem se potrudila sama čim več informirati. Poleg tega, velikokrat sem se obrnila na kolegici, ki imata več izkušenj. Sodelovanje z Društvom ASPI mi je prav tako izjemno pomagalo in zato še vedno sodelujemo. Vem, da se vedno lahko obrnem na Društvo ASPI, ko imam vprašanje, potrebujem nasvet ali mnenje iz drugega zornega kota. Vsakemu, ki na kakršen koli način sodeluje z osebami s SAM bi z veseljem priporočila Društvo ASPI.
Z dijakom s SAM izvajam dodatno strokovno pomoč. V okviru teh ur s z dijakom pogovarjam o različnih temah in so teme najinih pogovorov zelo odvisne od tega, kaj se mu dogaja v tem času. Šolske teme so bolj v ospredju takrat, ko je v šoli veliko obveznosti in testov. Ko mine takšno naporno obdobje, se pogovarjava o prostem času in o hobijih s katerimi se dijak rad ukvarja. Velikokrat se tudi pogovarjava o tem, kako opraviti določene obveznosti, kako se izpostaviti pred drugimi, kako pridobiti potrebe informacije, itd. Študij je prav tako tema, o kateri se pogosto pogovarjava. Zakaj je smiselno študirati in kaj to pomeni? Kako sploh izbrati študij? Kako se bo življenje spremenilo po zaključeni srednji šoli in vpisu na študij? Gre za pomembna vprašanja in se mi zdi, da je smiselno osebi s SAM pravočasno predstaviti vse možnosti, ki so na voljo.

Uspeh je vsekakor to, ko vidiš napredek ali pozitivne spremembe. Po drugi strani, je na tej poti zelo pomembno biti potrpežljiv in vztrajen. Vsi smo si zelo različni in je potreben čas, da z nekom vzpostaviš odnos vreden zaupanja, ki tebi in tej osebi omogoča rast in razvoj. Delo z osebo s SAM mi je pomagalo, da sama lažje razumem osebe s SAM, njihove potrebe in želje.

Okolica se na osebe s SAM, ki jih ja poznam, odziva pozitivno. Upoštevajo njihove posebnosti in se mi zdi, da ni posebnih težav. Pomembno je tudi okolico seznaniti s SAM in jim predstaviti posebnosti oseb s SAM.

S posebnimi vedenji oseb s SAM se soočam tako, da jim najprej dam čas in jim pustim, da “dajo vsa čustva ven” in jih šele potem poskusim pomiriti. V takih situacijah ostanem mirna in poskrbim za to, da je oseba v mirnem prostoru, brez ljudi.

Svetovala bi jim, da poskusijo pridobiti čim več informacij o SAM ter da se poskušajo povezati z družino ali drugimi osebami, ki poznajo osebo s SAM, saj imajo verjetno koristne nasvete. Vsi smo si zelo različni in ne obstaja univerzalen pristop k ljudem. Pomembno je osebi prisluhniti, biti potrpežljiv in spoštljiv.

S posebnimi vedenji oseb s SAM se soočam tako, da jim najprej dam čas in jim pustim, da “dajo vsa čustva ven” in jih šele potem poskusim pomiriti. V takih situacijah ostanem mirna in poskrbim za to, da je oseba v mirnem prostoru, brez ljudi.

Morda vas zanima tudi:

Ničesar ne zamudi

Prijava na E-novice

Da ne zamudiš česa pomembnega, se prijavi na naše E-novice. Obljubimo, da ti s prijavo na naše e-novice ne bomo zasmetili mail-boxa. V e-novicah boš prejemal aktualne informacije o naših aktivnostih in dogodkih, predvsem tistih, ki so brezplačne. Torej, le tisto, kar želite vedeti.

SEDEŽ DRUŠTVA ASPI:

Trg Osvobodilne fronte 10, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

info@drustvo-aspi.si

Telefon:

051 668 356

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest

Share This