Zgodba na spektru: Eva Rogina – strokovna delavka

Sem strokovna delavka pri projektu PREHOD MLADIH na trg dela, po izobrazbi psihologinja.

Za uspešno vključitev oseb s SAM na trg dela je zelo pomembno, da se njihova poklicna pot skrbno načrtuje že v času izobraževanja. Mladim pomagam izbrati srednješolski program ali poklic, ki bo najbolj v skladu z njihovimi zmožnostmi in interesi. Spodbujam jih pri prepoznavanju svojih močnih področij in tudi omejitev. Za osebe s SAM so prehodi v novo, nepoznano okolje (kot je nova šola ali zaposlitev) še posebej zahtevni, zato jim na teh prehodih nudim podporo. Pomagam jim tudi pri pridobivanju prvih delovnih izkušenj v okviru praktičnega usposabljanja. Sodelujem z njihovimi starši, učitelji, delodajalci in drugimi strokovnimi službami, ki so pomembne za uspešno vključitev mladega.

Moje delo z mladimi s SAM je zelo pestro. Vsak  od njih je edinstven. Dobro se mi zdi, da lahko z njimi delam individualno in individualizirano. Moja srečanja večinoma ne potekajo v pisarni. Z mladimi grem pogosto na sprehod ali se dobim z njimi v okolju, ki jim ustreza. Z enim izmed mladostnikov sem se srečevala tudi v prostorih društva ASPI.

Poudarek dajem vzpostavitvi dobrega odnosa s svojimi uporabniki. Nenehno se samoizobražujem in pridobivam nova znanja tudi s področja SAM. Največ pa se vsekakor naučim neposredno od mojih uporabnikov.

Pri delu z osebami s SAM je zame največji izziv izogibanje uporabi abstraktnih pojmov in prenesenega pomena, saj je njihovo razumevanje pogosto zelo konkretno.

Z mladimi in njihovimi starši se pogovorim tudi o možnostih vključitve v aktivnosti društva ASPI.  Še posebej koristne se mi zdijo njihove skupine, v katerih lahko mladi spoznavajo sebe, se urijo v socialnih veščinah in preživljajo prosti čas na zanimiv način. Staršem uporabnikov pa priporočam vključitev v podporno skupino za starše oseb s SAM.

Prepričana sem, da je lahko posameznik s SAM v poklicu zelo uspešen, če se mu dodelijo ustrezne delovne naloge in prilagodi delovno mesto. Trudim se, da bi tudi delodajalci prepoznali, da so lahko osebe s SAM zaradi svojih značilnosti na nekaterih delovnih mestih zelo uspešne.

Eva Rogina, univ. dipl. psih.

Strokovna delavka pri projektu PREHOD MLADIH na trg dela, Centerkontura d.o.o.

Pri delu z osebami s SAM je zame največji izziv izogibanje uporabi abstraktnih pojmov in prenesenega pomena, saj je njihovo razumevanje pogosto zelo konkretno.

Morda vas zanima tudi:

Premiera filma Šepet metulja

Premiera filma Šepet metulja

Dolgo smo ga pričakovali in sedaj je tukaj - film Šepet metulja v katerem so v odjavni špici nastopili tudi naši člani Društva ASPI. Nekatere člane pa je ujela tudi novinarka s portala...

Izlet v Koper s društvom Izjemen.si

Izlet v Koper s društvom Izjemen.si

V sodelovanju z Društvom Izjemen.si smo se 14. 10. 2023 odpravili na izlet z vlakom v Koper kot:REHABILITACIJSKI IZLET S SOCIALNO DELAVNICO NEVRORAZLIČNIH OSEB. Glavni organizator in...

Ničesar ne zamudi

Prijava na E-novice

Da ne zamudiš česa pomembnega, se prijavi na naše E-novice. Obljubimo, da ti s prijavo na naše e-novice ne bomo zasmetili mail-boxa. V e-novicah boš prejemal aktualne informacije o naših aktivnostih in dogodkih, predvsem tistih, ki so brezplačne. Torej, le tisto, kar želite vedeti.

SEDEŽ DRUŠTVA ASPI:

Trg Osvobodilne fronte 10, SI-1000 Ljubljana

PE center ASPI:

Stobovska 8, SI-1230 Domžale

E-naslov:

drustvo.aspi@gmail.com

Telefon:

051 668 356

Spremljajte nas tudi preko:

Pin It on Pinterest

Share This